Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Prognose / begroting

Om te weten wat je volgend jaar gaat verdienen met je bedrijf kun je een prognose maken. Je kunt dan inschatten of dat voldoende is voor je uitgaven in privé. Ook kun je daarmee je inkomen op de voorlopige aanslag van de te betalen belasting onderbouwd opgeven of aanpassen.

Een prognose wordt steeds vaker gevraagd door je bank als het even wat minder gaat of voor het financieren van een investering. Maar wat is een prognose?

Een prognose is een voorspelling gebaseerd op bestaande informatie zonder absolute zekerheid van de werkelijke uitkomst. Een prognose of een begroting is een verwachting van het toekomstige resultaat of de geldmiddelen (liquiditeiten). Is het moeilijk om een begroting te maken? Nee. Is het lastig? Ja, omdat we vaak niet weten wat er op ons afkomt.

Ik adviseer een prognose niet op te stellen voor de bank, maar vooral voor je zelf. Wat zijn jou verwacht van de omzet die je gaat maken en hoeveel kosten je daarvoor moet maken. Zo kom je te weten wat het verdienmodel van je bedrijf is. Je kunt dan bepalen of dat genoeg is om je verplichtingen na te komen en om van te leven. Als dat niet genoeg is zul je moeten bijsturen, actie ondernemen in je eigen belang.

Oefening baart kunst, als je het een paar keer gedaan hebt en de uitkomst bij houdt dan gaat het je steeds gemakkelijker af. En wie weet er beter dan je zelf hoe je eigen bedrijf zich ontwikkelt.

Hulp nodig bij het opstellen? Ik help je als Financieel adviseur graag op weg.

Bel of mail me voor het maken van een afspraak.