Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Prognose / begroting

Om te weten wat u volgend jaar gaat verdienen met uw bedrijf kunt u een prognose maken. U kunt dan inschatten of dat voldoende is voor uw uitgaven in privé. Ook kunt u daarmee uw inkomen op de voorlopige aanslag van de te betalen belasting onderbouwd opgeven of aanpassen.

Een prognose aanleveren zal vaker gevraagd worden door uw bank als het even wat minder gaat of voor het financieren van een investering. Maar wat is een prognose?

Een prognose is een voorspelling gebaseerd op bestaande informatie zonder absolute zekerheid van de werkelijke uitkomst. Een begroting, een verwachting van het toekomstige resultaat of de liquiditeitsontwikkeling. Is het moeilijk om een begroting te maken? Nee. Is het lastig? Ja, omdat we vaak niet weten wat er op ons afkomt.

Ik adviseer een prognose niet op te stellen voor de bank, maar vooral voor uzelf. Wat zijn uw verwachtingen van de omzet die u gaat maken en hoeveel kosten u daarvoor moet maken. Zo komt u te weten wat het resultaat is van uw bedrijf. U kunt dan bepalen of dat genoeg is om uw verplichtingen na te komen en om van te leven. Als dat niet genoeg is, zult u moeten bijsturen en actie ondernemen in uw eigen belang.

Oefening baart kunst. Als u het een paar keer gedaan heeft en de uitkomst bijhoudt, gaat het u steeds gemakkelijker af. En wie beter dan uzelf weet hoe uw eigen bedrijf zich ontwikkelt.

Hulp nodig bij het opstellen? Ik help u graag op weg.